Gay parade

De botenparade trekt om 14.00 uur vanaf het Ledig Erf in noordelijke richting over de Oudegracht. Dit jaar met het thema The magic is you. Meer dan vijftig organisaties zetten zich dan in voor de lhtbi-gemeenschap: lesbiennes, homoseksuelen, transgenders, biseksuelen en intersekse personen.

,,Het wordt een schitterende dag”, verwacht organisator Robbert Kalff. ,,Niet alleen omdat er prachtig weer wordt voorspeld en het daardoor vermoedelijk extra druk zal worden, maar ook omdat je ziet dat het evenement groeit: de hele stad doet mee. Winkels ruimen hun etalages in met regenboogartikelen, op het centraal station hangt een enorme banner die de Canal Pride aankondigt. Kom je hier Utrecht binnen, zie je gelijk wat voor stad we willen zijn. Dat is mooi.’’

Roze, rood en groen

Tijdens de Utrecht Canal Pride is de binnenstad ingedeeld in drie zones: de roze, de rode en de groene. In de roze zone, het hart van de Utrecht Canal Pride, wordt de meeste drukte verwacht. Hier zijn ook de bekende ‘roze’ cafés Bodytalk en Café Kalff. In alle zones zijn tot 23.00 uur verschillende straatfeesten te bezoeken, daarna kan er verder gefeest worden bij meerdere afterparty’s. ,,De feesten zijn bij elkaar gebracht in Wijk C, dat is komende zaterdag het roze hart van de Pride.”

Hoewel de parade groeit – twintig boten meer dan de eerste keer drie jaar geleden – verandert de sfeer niet, wat Kalff betreft: ,,Die is gemoedelijk en gezellig. Het decor is intiem, en dat is de botenparade ook. We laten als Utrecht zien hoe mooi we zijn, maar het blijft tegelijk ook een beetje bescheiden. Bij ons wordt het geen Amsterdam.”

Pride Month

De Utrecht Canal Pride trapt zaterdag de Pride Month af. Heel juni staat wereldwijd in het teken van de lhbti-gemeenschap.

Dit jaar is de Pride Month extra bijzonder omdat het precies vijftig jaar geleden is dat de Stonewall-rellen plaatsvonden in New York. Bij deze rellen kwamen homoseksuelen, lesbiennes en travestieten op voor gelijke rechten. Dit evenement wordt gezien als een belangrijke mijlpaal.

Eén jaar na de Stonewall-rellen werd in New York de eerste Gay Pride Parade georganiseerd, een evenement dat wereldwijd navolging kreeg. Zo ook in Utrecht. Vorig jaar trok de botenparade 50.000 bezoekers.

Post Author:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *